یوگا جیواموکتی: مسیری به سوی رهایی از طریق شفقت
این روش که ریشه در سنتهای کهن یوگا دارد، رویکردی جامع به خودشناسی و زندگی همراه با شفقت ارائه میدهد.
علم بالاخره پاسخی قطعی ارائه داده است که آیا تمرین یوگا و مدیتیشن راز یک زندگی طولانی، سالم و جوان است یا نه.
ترفندهای ضد پیری چیز جدیدی نیستند. افسانهها میگویند که کلئوپاترا برای حفظ درخشندگی جوانی خود در شیر الاغ حمام میکرد. حالا که امید به زندگی به طور قابل توجهی افزایش یافته است—به طوری که در یک قرن گذشته از۵۰ سال به ۷۵ سال رسیده—تمایل ما برای طولانیتر کردن عمرمان بیشتر از همیشه شده است. به عنوان یک فرهنگ، میلیاردها دلار خرج میکنیم تا روند پیری را کند کنیم؛ از مصرف آنتیاکسیدانها برای بهینهسازی سلامت گرفته تا پیروی از رژیمهای مراقبت پوستی گران قیمت و انجام پاک سازیهای عجیب و غریب. در میان فعالیتهای جسمانی که برای حفظ جوانی انجام میدهیم، یوگا جایگاه ویژهای دارد و اکنون علم نیز تأیید کرده که این تمرین ممکن است واقعاً چشمه جوانی باشد.
در کنفرانس موقتی **«یوگا و علم: علم نوظهور بازسازی هوشیاری، سلامت و طول عمر»** که در بهار امسال در بروکلین برگزار شد، برجستهترین پژوهشگران حوزه یوگا و مدیتیشن گرد هم آمدند تا در مورد همین موضوع صحبت کنند. آنها توضیح دادند که چگونه یوگا و مدیتیشن نهتنها به انعطافپذیری بدن کمک میکنند، بلکه حافظه، نوروپلاستیسیته (توانایی مغز برای تغییر و تطبیق)، ایمنی بدن، اپیژنتیک و طول عمر را نیز بهبود میبخشند.
**دکتر سات بیر خالصا**، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد و مدیر پژوهشی مؤسسه کریپالو در ماساچوست، میگوید: *«انسانها ظرفیت عظیمی برای خود تنظیمی دارند.»* او توضیح میدهد: *«شما میتوانید از طریق تغییرسبک زندگی، بر فعالیت ژنها تأثیر بگذارید. حتی مشاهده شده که برخی از عادات سالم میتوانند رشد سلولهای سرطانی را کاهش دهند. این یافته بسیار عمیق و تأثیرگذار است. در سطح سلولیو مولکولی، یوگا، مدیتیشن و تمرینهای تنفسی میتوانند تغییرات قابلتوجهی ایجاد کنند.»*
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ که در مجله **Frontiers in Human Neuroscience**منتشر شد، این ایده را تأیید کرد و نشان داد که یوگا میتواند بر فعالیت مغز، انعطافپذیری آن و کاهش استرس تأثیر بگذارد. مکانیسم این تأثیر به این صورت است که یوگا باعث فعال شدن سیستم عصبی پاراسمپاتیک شده و همزمان واکنش سیستم عصبی سمپاتیک را که مسئول"حالت جنگ یا گریز" است، کاهش میدهد. به عبارت دیگر، وقتی یوگا تمرین میکنیم،سطح کورتیزول (هورمون استرس) کاهش مییابد. در نتیجه، **بیماریهای ناشی از سبک زندگی و سایر بیماریهای مزمن را میتوان با توسعه چنین ابزارهای خود تنظیمی تغییر داد.**
مطالعه دیگری که امسال در مجله **Oxidative Medicine and Cellular Longevity**منتشر شد—و برای اولین بار در نوع خود بود—تأثیر یوگا و مدیتیشن را بر روند پیری سلولی بررسی کرد. محققان برجسته **مؤسسه علوم پزشکی هند** در این تحقیق نوشتند:
*"گنجاندن یوگا و مدیتیشن در سبک زندگی ما ممکن است کلید تأخیر در روند پیری، یا پیری سالم، جلوگیری از بیماریهای پیچیده مرتبط با سبک زندگی، ارتقای سلامت جسمی، ذهنی و باروری و افزایش طول عمر سالم و جوان باشد."*
تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ در **Journal of Alzheimer’s Disease**منتشر شد، نشان داد که یوگا در بهبود عملکرد مغزی، به ویژه حافظه، از حل معماها یا سایر تمرینات فکری مؤثرتر است. همچنین، افرادی که یوگا تمرین میکردند، کاهش سطح اضطراب و استرس را تجربه کردند—دو عاملی که معمولاً روند پیری را تسریع میکنند.
اگرچه این مطالعات علمی هنوز در مراحل اولیه خود هستند، اما نتایج تاکنون نشان دادهاند که فواید یوگا و مدیتیشن برای سلامت بسیار گسترده و غیر قابل انکار است. نکته مهمتر این است که **هیچوقت برای شروع یوگا دیر نیست.** فارغ از سن و سطح تناسب اندام، آنچه بیشترین تأثیر را دارد، میزان تداوم در تمرین است. مطالعهای که در **Evidence-Based Complementaryand Alternative Medicine** منتشر شد، تأیید میکند که استمرار در تمرین بیش از هر عامل دیگری اهمیت دارد.
اگر هنوز آماده انجام حرکات یوگا روی مت نیستید، یک تمرین ساده اما مؤثر را امتحان کنید: **تنفس متناوب از سوراخهای بینی**(*Nadi Shodhana*). این روش که توسط **لیزاهدلی**، متخصص سلامت کلنگر و خالق مجموعه **Just Sit Series**توصیه شده، میتواند ذهن را آرام کند، سیستم عصبی را تسکین دهد و شاید چند دقیقه، ساعت،روز، هفته، ماه یا حتی سالهایی را به عمر شما اضافه کند—بسته به اینکه چقدر آن راتمرین کنید.
شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.